Як очистити кавоварку від накипу (саме це знищить всі резинки, прокладки вашої кавомашини)



Якщо ви любите каву, то хороша машинка для його варіння у вашому будинку - прилад зовсім не зайвий. Але, на жаль, як і чайник, кавоварку час від часу доводиться чистити від накипу. Робити це слід регулярно, щоб вона прослужила вам вірою і правдою хоча б кілька років. Процедура очищення нескладна, але залежить вона від моделі апарата.

Вам знадобиться
- оцтова кислота;
- лимонна кислота;
- лимонний сік.




У професійних кавоварках зазвичай передбачена система самоочищення. Слід залити повний резервуар води, запустити відповідну програму, не насипаючи кави, щоб вода пройшла весь цикл вхолосту. Виконуйте цю процедуру перед тим, як будете готувати каву, і перед виключенням апарату. У цьому випадку накип буде утворюватися повільніше.


Домашні моделі - фільтраційні, краплинні і гейзерні, й кавоварки зі знімним заварювальним блоком для очищення можна розбирати. Використовуйте будь м'яке миючий засіб, але тільки не абразивну, щоб не подряпати поверхню. Розберіть апарат, витягніть і промийте під проточною теплою водою його кришку, фільтри та інші деталі. Корпус кавоварки протріть вологою серветкою, не допускаючи попадання води всередину. Якщо ви будете виконувати ці дії часто, то накип у кавоварці утворюється нескоро.


Але якщо ви помітили, що твердих солей всередині кавоварки налипло більше і зняти їх простим миттям вже неможливо, пора використовувати речовини, призначені для боротьби з накипом. Вони продаються у вигляді таблеток, порошку або рідини. Після того як ви покладете кілька таблеток у відділення для меленої кави, залийте в кавоварку гарячу воду, заповнивши повністю резервуар. Засіб залиште на кілька хвилин. Час дії зазвичай вказується в інструкції на упаковці. Після цього запустіть кавоварку і заваріть пару чашок «кава» (без нього, звичайно). Заварювати воду таким чином вам доведеться ще кілька разів, через кілька хвилин, поки вода в резервуарі НЕ БУДЕ витрачена. Після процедури ще раз обполосніть всю систему чистою водою.


Якщо ваша кавоварка має функцію anticalc, знайдіть її в меню, виберіть, і хвилин через 15 все буде готово. Після цього добре прополощіть ємність для води і пропустіть через систему чисту воду.


Можете скористатися одним з найвідоміших народних способів. В одному з них пропонується заливати в кавоварку розчин оцтової кислоти в пропорції 50:50, в іншому - лимонної або сік з пари видавлених лимонів. У кислому середовищі затверділі солі розчиняються. Запустіть один цикл з кислотою (якщо накип потужна, доведеться кілька разів повторити), а потім - з чистою водою, поки не змиєте залишки кислоти зі стінок бойлера.


Надалі враховуйте жорсткість вашої води. Якщо вона м'яка, часто чистити кавоварку вам не доведеться. Але якщо вода жорстка і накип утворюється швидко, буде краще, якщо ви встановите у водопроводі пом'якшувальний фільтр.

Комментарии